איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

בילברי פאי | Bilberry Pie

פינלנדדגל

פינלנד

פינלנד היא ארץ של אלפי איים, יערות ואגמים, ועוצמה ענקית ועוצרת נשימה של טבע במלוא תפארתו. אלא שקווי המתאר האלו לא בדיוק מתאימים לחקלאות. רק כ-10 אחוז משטחי המדינה מעובדים. המטבח הפיני הוא מטבח מינימליסטי ומאוד מעניין. הוא כולל את בשר איל הצפון, דגי מים קרים שלא הולכים לייצוא ואפשר לדגום אותם באופן כמעט אנדמי רק בפינלנד עצמה, סרטני נהרות מתוקים והתמחות מעמיקה בליקוט: תחום שהופך בשנים האחרונות לטרנד לוהט בשמי הקולינאריה, בעיקר זו המגיעה מצפון אירופה וכובשת את העולם בסערה שקטה.

עוד ענף מקומי עשיר ומפתיע בגווניו הוא זה של פירות היער הנפלאים, המעטרים את השווקים בקיץ. את רוב פירות היער לא מוכרים בשום מקום אחר, כולל לא באירופה עצמה.

שגרירת פינלנד בישראל, הגברת אנו סארלה (Anu Saarela) ממליצה על פאי אוכמניות פיניות (בילברי): "כל תושב פינלנד זוכר את ימי הקיץ של ילדותו, כאשר קטפו פירות יער בגינות בתיהם, בחצרות השכנים וביערות הסמוכים. בקיץ הקצר של פינלנד השמש לא שוקעת והחום שלה דוחס ומכווץ את פירות היער לכדי סוכריות קטנות ומתוקות ומרוכזות. על כן הפאי הזה שייך לזכרונות המסרבים להיעלם והוא חשוב כל כך לתרבות של פינלנד".

 

היווה רואוקהלו (Hyvä Ruokahalu) ובתיאבון!

 

טיפ: בישראל לא קל להשיג פירות יער טריים ואם משיגים מחירם גבוה מאוד. ניתן להמיר את הפירות הטריים באלו הקפואים.

 

החומרים:

לבצק:

75 גרם סוכר

100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

1 ביצה

1 כוס קמח

¼ כפית אבקת אפייה

 

 

למילוי:

200 גרם שמנת חמוצה עשירה או קרם פרש

1 ביצה

75 גרם סוכר

1 כפית תמצית וניל

400 גרם אוכמניות

 

 

הכנה:

  1. מחממים מראש תנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות).
  2. מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה.
  3. במיקסר עם להב הגיטרה מקציפים את החמאה עם הסוכר. מוסיפים את הביצה ומערבבים. ממשיכים להקציף במהירות בינונית ומוסיפים את הקמח כף אחת בכל פעם עד שהוא כולו נטמע בתערובת.
  4. משמנים היטב תבנית פאי ומכסים אותה עם הבצק מכל הצדדים.
  5. בינתיים מכינים את המילוי: מקציפים יחד במיקסר את השמנת החמוצה עם הביצה, הסוכר והוניל. כשהקצף אוורירי מקפלים לתוכו את האוכמניות. יוצקים לתוך הבצק ואופים בתנור 25-30 דקות בחלק התחתון של התנור. מקררים.