איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

גרבד-לקס – סלמון טרי כבוש | Gravad lax

שוודיהדגל

שוודיה

"בשוודיה אין מזנון חג, סְמֵרגוֹסבּורד (Smörgåsbord) בלי גרבד-לקס", אומר שגריר שוודיה בישראל, מר מגנוס הלגרן, "בחג המולד, פסחא או בחגיגות אמצע הקיץ המסורתיות, ולמעשה בכל יום אחר בשנה, הסלמון הכבוש עם ערימה רעננה ויפה של שמיר, הוא מעדן שכל משפחתי מכינה ואוהבת.

הדרך הטובה ביותר להגיש גרבד-לקס היא עם חרדל איכותי, צרפתי במקור שלו.

הסלמון הכבוש ולצידו גם ההרינג הכבוש המסורתי, נהגו לעורר את חשדם של התיירים בשוודיה. אולם עכשיו, כשהם נהנים מהתהילה העולמית שיש כיום לדגים נאים כמו סושי וסביצ'ה, הגרבד-לקס הפך למעדן פופולרי גם מחוץ לגבולות המדינה, וכך הוא גם זכה לשם הקיצור שלו באנגלית: גרבלקס".

 

אל תחששו להכין גרבד-לקס בעצמכם. הסלמון זמין וטוב לאורך כל השנה. קנו רק מספק דגים שאתם סומכים עליו לחלוטין. את היתר יעשו התבלינים שתוסיפו. זהו מתכון שתמיד מצליח, תמיד מרשים וכולם אוהבים אותו.

 

סמקליג מלטיד (Smaklig måltid) ובתיאבון!

 

טיפ: במתכון המקורי אין את תוספת הסלק. ההשפעה שלה על הטעם כמעט לא מורגשת היא רק נותנת מעטפת צבע יפהפיה לפרוסות הכתומות הבוהקות. ממש לא חובה!

 

החומרים:

  • נתח של סלמון טרי מאוד במשקל 600-1000 גרם
  • 5 כפות סוכר
  • 5 כוסות מלח גס או אטלנטי
  • צרור יפה ורענן של שמיר, שטוף וקצוץ די גס
  • סלק אחד גדול קלוף ומגורר על פומפיה או מרוסק במעבד מזון
  • ניילון נצמד

 

 

הכנה:

  1. שוטפים את נתח הדג במים קרים ומייבשים עם נייר מגבת.
  2. מותחים ניילון נצמד על תבנית גדולה. מערבבים את הסוכר והמלח ומפזרים רבע מהתערובת על הניילון. מניחים מעל את הדג, כשהעור פונה מטה.
  3. בוזקים מעל הדג את יתר התערובת ומפזרים מעליה את השמיר הקצוץ והסלק המגורר. לא צריך לפזר באופן אחיד, חבל על המאמץ. החומרים מפזרים את עצמם, באחריות. אורזים את הכל ביחד חזק בהרבה ניילון נצמד.
  4. שמים את הדג הארוז בתבנית עם שוליים גבוהים. מניחים מעל הדג תבנית נוספת או צלחת ושמים במקרר.
  5. משאירים את הסלמון ככה למשך 6 שעות או אפילו לילה. שולפים החוצה, מסירים את הציפוי ושוטפים קלות במים קרים (בעיקר כדי להוריד שאריות מוגזמות של מלח). מייבשים עם נייר מגבת ושומרים במקרר עד ההגשה. פורסים דק עם סכין חדה מאוד.
  6. הסלמון יכול להחזיק חמישה ימים בכיף.