איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

פודינג לחם שיפון | Maizes Zupa

לטביהדגל

לטביה

גן העדן הלטבי שוכן על הים הבלטי, עם רצועת חוף דרמטית וארוכה, המכוסה דיונות חוליות ועצי אורן: שילוב שלא רואים לעיתים קרובות. לטביה היא מעצמה של טבע ונופים מרהיבים, ונחשבת למקום של שמחת חיים וחגיגות. לטביה נכבשה לאורך ההיסטוריה על ידי כל מעצמה וצבע שחלפו באירופה ולכן האוכלוסיה המקומית נחשבת לאחת המגוונות ביבשת.

המטבח הלטבי גם הוא עמוס השפעות, החל מאלו הסובייטיות ועד עותמאניות רחוקות יותר, והוא ניזון לא אחת מהדגה הבלטית השמנמנה ומגיב לאקלים הקר. בלטביה תמצאו הרבה תבשילי דגנים עשירים, חמאה ושומן, נקניקים דשנים עם כוס בירה טובה לידם, לחמי שיפון שחורים, מתוקים וכבדים, ודגים כבושים לצידם.

המאייזס זופה הוא אחת ממנות הדגל הלאטביות. גם לו יש מקבילות במטבחי האיזור של אסטוניה למשל. את הקינוח הזה מכינים מלחם שיפון מלא ודחוס, כמו פומפרניקל, שאותו מבשלים עם פירות יבשים עד שהוא סמיך ומעובה. את הקינוח הזה, המזכיר בטעמו מין נזיד קומפוט, מגישים עם שמנת חמוצה עשירה או שמנת מתוקה, כדי לפתוח את טעמיו. בחורף תוגש המנה הזו כשהיא חמימה, ואילו בקיץ היא יכולה להמתין במקרר גם כמה ימים. מבין האופציות המתוקות מדובר בקינוח לא אלים ברמת הסוכר ואף מזין נוכח כמות השיפון המלא שבתוכו.

לבה אסטגריבה (Labu ēstgribu) ובתיאבון!

 

החומרים:

 

300 גרם לחם שיפון מלא או פומפרניקל חתוך לקוביות קטנות

4 כוסות מים רותחים

1 כוס משמשים מיובשים חתוכים קטן

¾ כוס שזיפים מיובשים, מגולענים, חתוכים קטן

¼ כוס סוכר

2 כפות סוכר חום

מיץ מחצי לימון עסיסי

1 כפית קינמון

¼ כפית ציפורן טחון

¼ כפית מלח

קצפת ממותקת להגשה או שמנת חמוצה ממותקת

 

 

הכנה:

  1. מחממים מראש תנור לחום בינוני (180 מעלות). מארגנים את הלחם על תבנית עם נייר אפייה ומכניסים לתנור ל-15 דקות עד שהלחם יבש.
  2. מעבירים את הלחם לקערה ויוצקים עליו 4 כוסות מים רותחים ונותנים ללחם לעמוד לעשרים דקות. מפוררים את הלחם לחתיכות קטנות.
  3. מעבירים את התערובת לסיר ומוסיפים את המשמש, השזיפים, שני סוג הסוכר, מיץ הלימון, הקינמון, הציפורן והמלח. מביאים לרתיחה על אש בינונית. מנמיכים להבה ומבשלים תוך כדי בחישה כ15 דקות.
  4. טועמים ומוסיפים סוכר במידת הצורך.
  5. מצננים בחוץ או במקרר. בחורף מגישים בטמפרטורת החדר ובקיץ מגישים קריר. שמים מעל קצת קצפת ממותקת.