איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

מרק סלק קר עם קפיר וביצה קשה | Šaltibarščiai

ליטאדגל

ליטא

סלק הוא אחד מנדבכי המטבח הליטאי, ואחד הגידולים המרכזיים בה. מאכלים רבים בליטא צבועים בארגמן הטבעי הזה: דגים מלוחים בתחמיץ, תבשילי בשר ארוכים ומרקים המתכנסים תחת השם הידוע "בורשט", אבל הם השונים מאוד זה מזה ורק הסלק מחבר ביניהם.

ליטא היא מדינה צפונית, ומטבחה מתאפיין בכך, אך בשל מעברי שלטון והיסטוריה משותפת, הוא מושפע מאוד מן המטבח הפולני, ואף מן המטבח היהודי-פולני. כוכבי המטבח הליטאי המסורתי הם, כמובן, כופתאות מכל סוג ומרקים עשירים, מרובי סלק ותפוחי אדמה. התבלין המשפיע במטבח מתון זה הוא הג'ינג'ר בכל צורותיו, והים הבלטי מספק שפע של דגה, שההרינג מככבה בה.

שגריר ליטא בישראל, מר אדמינס בגדונס, בחר לשתף את חמיצת הסלק הליטאית הקרה. "מרק סלק ליטאי קר הוא משהו שחייבים לנסות. בעיני זהו המרק המענג ביותר בכל רחבי ליטא", הוא מצהיר, "גם הישראלים יתענגו עליו בקיץ הארוך והחם, וישתאו מן הצבע הלוהט והטעם המרענן! כל הליטאים נהנים ממנו מאוד ואני מקווה שגם אתם. באופן אישי, זהו אחד המרקים האהובים עלי, והוא מחזיר אותי באחת לזכרונות הילדות המתוקים ביותר".

 

בבסיס המרק הזה חומרי גלם חשובים: סלק, מן הסתם, אבל גם קפיר – משקה חלב חמצמץ שעבר הליך של התססה חיידקית. השילוב בין השניים משיג גם טעם קליל וקייצי וגם צבע ורוד בוהק שלא ניתן להתעלם ממנו. בנוסף, הקפיר זוכה בשנים האחרונות לפופולריות גדולה ברחבי העולם בקרב חובבי בריאות ויחד עם הסלק הם הופכים למעדן קל הכנה ומאוד בריא.

 

את המרק נהוג להגיש קריר לצד תפוחי אדמה מבושלים וחמימים.

 

סקאנוס (Skanaus) ובתיאבון!

 

טיפ: לא תמיד קל להשיג בארץ קפיר – אותו יוגורט מותסס ונהדר. אם לא הצלחתם להשיג השתמשו בריוויון או אירן.

 

החומרים:

400 גרם סלק

1 ק"ג תפוחי אדמה

2 כפיות מלח

300 גרם מלפפונים

4 צנוניות

2 גבעולים של בצל ירוק

1 ליטר קפיר

3 ביצים קשות

מעט שמיר

 

 

הכנה:

  1. מחממים מראש תנור לחום גבוה. שוטפים היטב את הסלקים עם הקליפה ואורזים באלומיניום. שולחים לתנור ל-45 דקות או עד שהם מתרככים. מניחים להם מעט להתקרר ומקלפים אותם.
  2. בינתיים מקלפים את תפוחי האדמה ומכניסים לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח ומבשלים יחד עשרים דקות.
  3. קוצצים דק דק את המלפפונים, הצנוניות והסלק. אפשר להיעזר בפומפיה או אפילו במעבד מזון בפולסים קצרים.
  4. מערבבים את הירקות הקצוצים עם הקפיר. אם המרק סמיך מדי מוסיפים עוד קצת קפיר עד שהמרקם הוא של נזיד נוזלי. ממליחים לפי הטעם.
  5. מגישים את המרק מקושט עם בצל ירוק קצוץ. ביצים קשות ושמיר ועם תפוחי האדמה המבושלים בצד.