איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

פירה תפוחי אדמה וגזר עם כדורי בשר | Hutspot met Gehaktballen

הולנדדגל

הולנד

כשהמסע הקולינרי האירופי-המאוחד עוצר בהולנד, יודעים שהגענו אל ארץ הפנקייקים הקטנים, דגי המליח הרעננים, החמאה, החלב והגבינות, כמובן, ואל הנזידים הפשוטים והטעימים.

מה שמאפיין את המטבח ההולנדי הוא הזיכרון: זיכרון של עוני. אסור לשכוח שהים הצפוני והנהרות הם שקבעו בגיאות ובשפל את גורל החקלאות והמחסור או השפע, ואופים המנוגד של שני סוגי התושבים בהולנד שילב את הצניגות והחסכנות של הקלוויניסטים בצפון, עם הקתולים אוהבי החיים שבדרום.

המאכלים המסורתיים והפשוטים והטעימים עדיין משתלבים נפלא בשגשוג הנוכחי של הולנד אך המטבח הזה אינו שוכח מניין בא, ושפע של שפים הולנדים צעירים מפתחים גירסאות מודרניות לנזידים (spot) ולעוגות הצימוקים (Poffer) של פעם, ומשלבים נגיעות של מטבחי מהגרים במטבח השורשי של המקום.

המאכל הדשן והמנחם המוגש כאן הוא בין המוכרים ביותר במדינה ונהוג לאכול אותו בשלושה באוקטובר, יום השחרור מהכיבוש הספרדי, אבל גם ביום חול וללא כל הצדקה, שכן הוא קל הכנה ומזין. במקור הכיל התבשיל גם גרגרי חומוס. הם ישתלבו בו בשמחה גם היום.

סמקלייק אייטלסט (Smakelijk eetlust) ובתיאבון!

 

טיפ: הקציצות ההולנדיות המלוות את התבשיל הן גדולות ומשכשכות ברוטב חום מתקתק וסמיך. ההוטספוט ילך היטב גם עם גרסה בייתית אחרת של קציצות ברוטב, אבל נסו גם את אלו. הן קלות הכנה.

 

 

החומרים:

לפירה (hutspot):

6 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

4 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות

2 כוסות מרק עוף או בשר

2 בצלים קלופים ופרוסים

מלח

 

לכדורי הבשר:

500 גרם בשר בקר שמן יחסית

1/4 כוס פירורי לחם

1 ביצה

2 כפיות מלח

1 כפית פלפל שחור

מעט שמן לטיגון

 

לרוטב:

½ כוס ממי הבישול של ההוטספוט

3 כפות רוטב מאגי או רוטב ברביקיו

 

 

הכנה:

  1. שמים בסיר את תפוחי האדמה עם הגזר ומכסים במרק עוף. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה ומכסים. מבשלים כ-25 דקות או עד שהתפודים התרככו.
  2. מסננים את הירקות ושומרים את נוזלי הבישול.
  3. מערבבים את החומרים של קציצות הבשר. מניחים להם לעמוד עשר דקות ואז מגלגלים לקציצות די גדולות. מטגנים במחבת עם מעט שמן ומעבירים לצלחת.
  4. מוסיפים למחבת ½ כוס ממי הבישול של הירקות ואת הרוטב המוכן ומחזירים פנימה את הקציצות. מבשלים כרבע שעה או עד שהרוטב סמיך ועוטף את הקציצות.
  5. מועכים את תפוחי האדמה עם הגזר והבצל ומתקנים תיבול.
  6. מסדרים בצלחת ומוסיפים קציצה אחת או שתיים וזולפים קצת רוטב מלמעלה.

 

 

למעוניינים, ניתן להכין גם גרסה חלבית של הוטספוט:

 

החומרים:

6 תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

4 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות

2 כוסות מים

2 בצלים קלופים ופרוסים

80 גרם חמאה

50 גרם שמנת מתוקה

4 כפות שמנת חמוצה

מלח בנדיבות

 

 

הכנה:

  1. שמים בסיר גדול את תפוחי האדמה והגזר. מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומכסים את הסיר. מבשלים 25 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו.
  2. בינתיים מכינים את הבצלים. מחממים חצי מכמות החמאה במחבת. מוסיפים את הבצל ומבשלים עד שהוא זהוב ורך.
  3. מסננים את תפוחי האדמה והגזר ומועכים עם ממעך או מזלג. מוסיפים את הבצל המטוגן, יתר החמאה, השמנת המתוקה והשמנת החמוצה ומערבבים. ממליחים בנדיבות.
  4. אפשר להגיש עם קצת טימין או בצל ירוק מעל.