איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

קינוח פירות אדומים עם קרם | Rødgrød Med Fløde

דנמרקדגל

דנמרק

לפני הכל, רוצו וחפשו באינטרנט הקלטה של אדם דני מבטא את שמה של המנה שבמתכון. אין דרך לתת תעתיק פונטי בעברית לצליל הזה של הD החצי שקטה ושקועה שיש בשפה הדנית. הדנים, אנשים עם הומור מפותח, מודעים היטב לקושי של זרים עם הצלילים הייחודים של שפתם, ולכן שמו של הקינוח הזה הפך לסוג של בדיחה מקומית על חשבון הלא-דנים המנסים להגות אותו. מעתה, אם כך, נקרא לו בשמו העברי.

מי היה מאמין, לפני שניים שלושה עשורים, שדנמרק תשב בחרטום של ספינת הקולינריה הבינלאומית? אם מסתכלים על תמורות תרבותיות וחברתיות נוספות שהתרחשו במדינה, והפכו אותה למודל של איכות חיים, רווחה ושיוויון, יחד עם חלוציות תרבותית, גאונות עיצובית ואומץ אומנותי, הקולינריה היתה חייבת להגיב. כבר שנים שהעיניים בכל העולם נשואות לקופנהגן, ולא רק לנומה. המטבח שיוצא משם הוא מטבח גאה, מקומי, חוקר, מלקט, אקולוגי אבל לא מיסיונרי, חכם אבל בלי לנאום על זה, יפה, מהפנט ולא דומה לשום מטבח אחר על פני הגלובוס.

המטבח הדני התבסס בעבר על חקלאות חוות קטנה ומקומית. אנשים גידלו לעצמם קצת מקנה, שיפון ותפוחי אדמה, ומצאו דרכים לשמר את אלו לעיתות מחסור. המהפכה התעשייתית הגדילה את המגוון והוסיפה לתפריט גם הרבה דגים, גבינות, בשר טחון ואת היכולת לשנע בקלות חומרי גלם ממקום למקום. הדנים עדיין אלופים בליקוט בעיקר של פירות יער מגוונים.

קינוח פירות היער שלפניכם מתבסס על מה שיש במלאי: תותים, פטל, אוכמניות, דומדמניות, וקצרה העברית מלתאר את כל הפירות הרבים והמגוונים בדנמרק. אנחנו נאלץ להסתפק במה שמוכרים כאן, לרוב במדור הקפואים. פירות היער עוברים בישול קצר עם סוכר ואז מערבבים לתוכם עמילן. בעבר היו מערבבים פנימה קמח סמולינה, זרעי דגן שבורים או עמילן אחר, היום נהוג להשתמש בעמילן תפוחי אדמה או תירס, שיעבו ויסמיכו ויגבשו את הקינוח למשהו רך יותר מפודינג וסמיך יותר ממרק.

את המרק מגישים עם קרם שמעדן את החמיצות של הפירות, והוא יכול להיות חמים בחורף וקר ממש בקיץ.

וולבקומה  (Velbekomme) ובתיאבון!

 

החומרים:

6 כוסות של פירות יער טריים או קפואים

1 כוס מים

½ כוס סוכר

2-3 כפות קורנפלור

¼ כוס מים קרים

1 כוס שמנת מתוקה

אפשרות להגשה: פירות יער טריים אדומים או תותים

 

 

הכנה:

  1. ראשית מבשלים את פירות היער. שמים בסיר את פירות היער עם כוס אחת של מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים מכוסה 10 דקות עד שהפירות מבושלים ורכים. מסננים ומועכים את פירות היער דרך מסננת דקה כדי למצות מהם את כל המיץ. אפשר לטחון אותם בבלנדר או בלנדר מוט לפני כן.
  2. מעבירים את המיץ המסונן לסיר נקי, ומוסיפים את הסוכר מבשלים על אש קטנה.
  3. מערבבים את הקורנפלור עם רבע כוס מים ומוסיפים לפירות היער כדי להסמיך את המרק. טועמים ומוסיפים סוכר אם צריך. מעבירים לקערה חסינת חום, מפזרים קצת סוכר מלמעלה ומקררים במקרר.
  4. לפני ההגשה יוצקים לקעריות, מקשטים עם שמנת מתוקה ואפשר גם עם פירות יער טריים.