איחוד של טעמים

מסע קולינארי ברחבי האיחוד האירופי

סלט ירקות עם גבינה בולגרית | Shopska Salata

בולגריהדגל

בולגריה

במאות ה-15 וה-17, הירקות היחידים שהיו מוכרים בבולגריה היו כרוב, בצל, שום ולפת. מכאן שסלט נותר בגדר רעיון מעורפל למדי. זו גם הסיבה שהמתכונים הראשונים למאכלים בולגריים, שהתפרסמו ב-1870, לא כללו כלל את קטגוריית הסלטים.

בין שתי מלחמות העולם, בסביבות שנות ה-30 של המאה ה-20, הקהילה הבינלאומית הייתה עדה להתרחבות יוצאת דופן של גידול ירקות ופירות. גם החקלאות הבולגרית שגשגה באותה תקופה. המרכיבים הגיעו לערי הבלקן מהמערב, ובעיקר מאמריקה. עד לאותה תקופה, הבולגרים לא נהגו לאכול עגבניות אדומות, שנחשבו לרקובות. זוהי גם התקופה שבה אנשים החלו לראשונה לדבר על חשיבות הוויטמינים, והתפתחות זו הובילה להופעת הסלטים בספרי המתכונים.

למרות ששמו של הסלט, "שופסקה" מגיע מכפרי אזור שופלוק סביב הבירה סופיה, סלט שופסקה הוא למעשה תוצאה של תקופת הסוציאליזם המוקדמת בבולגריה. שף אנונימי של "בלקן-טוריסט" המציא את הסלט בשנות ה-60 כחלק ממסע לקידום התיירות במדינה. הסלט שהמציא ניסה לשדר פטריוטיות עם מרכיבים שצבעיהם מזכירים את הדגל הבולגרי: לבן, ירוק ואדום. עד מהרה הפך הסלט לסמל לאומי. מבולגריה התגלגל המתכון למטבחי המדינות השכנות: סרביה, מקדוניה, רומניה ואפילו אוקראינה. ב-2014 כבר היה סלט השופסקה המאכל הבולגרי המוכר ביותר באירופה והמתכון הפופולרי ביותר ביוזמה של הפרלמנט האירופי (סלט השופסקה זכה בהצבעה באירופה והפך ללהיט בעקבות יוזמת "הטעם של אירופה" של הפרלמנט האירופי http://www.europost.bg/article?id=10663  ).

 

האוכל הבולגרי צבעוני, רענן ונועז בטעמיו. סלט השופסקה מציע דרך מצוינת להכירו. ללא ספק, הסלט השפיע גם על הסלט הישראלי המוכר. התוספת הנהדרת של גבינה בולגרית, ממשפחת הגבינות הבלקניות שהכנתן כרוכה בשימור במי מלח, משפרת את הסלט ואת הרוטב שנשאר בקערה.

דובור אפטיט (Добър апетит) ובתיאבון!

 

החומרים:

4 עגבניות תמר גדולות ובשלות

1 מלפפון

1 בצל בינוני קלוף

1 פלפל ירוק

1 גמבה אדומה

2-3 צנוניות

¼ צרור עלי פטרוזיליה קצוצים גס

חופן זיתים ירוקים מתובלים או קלמטה

2 כפות חומץ יין אדום

6 כפות שמן זית

מעט מלח

150 גרם גבינה בולגרית

 

הכנה:

  1. חותכים את העגבניות לקוביות די גדולות. חותכים את המלפפון לרבעים לאורך ואז גם לקוביות.
  2. חותכים את הבצל, הפלפל, הגמבה והצנוניות לקוביות ומערבבים ביחד את כל הירקות. מוסיפים את הפטרוזיליה.
  3. שמים בקערה את החומץ עם קצת מלח ופלפל וזולפים את שמן הזית בקילוח דק תוך כדי טריפה עד שמתקבל ויניגרט. יוצקים על הסלט. מוסיפים זיתים ומפוררים את הגבינה ביד או על מגררים פומפיה מעל הכל.